The ExpressVPN Keys logo and app interface.
Secure your passwords—at no extra cost
Get ExpressVPN Keys

In deze handleiding ziet u hoe u ExpressVPN voor Mac instelt op MacOS.

Om deze app te gebruiken hebt u Mac OS X 10.10 (Yosemite) of 10.11 (El Capitan), of macOS 10.12 (Sierra), 10.13 (High Sierra), 10.14 (Mojave), 10.15 (Catalina) of 11 (Big Sur) nodig.

U kunt zien welke Mac versie u hebt door te klikken op Over deze Mac in het Apple menu links bovenin uw scherm.

Belangrijk: Als u Mac OS x 10.9 (Mavericks) of ouder gebruikt, gebruik de L2TP of OpenVPN handmatige instellingen.

Ga naar…

De app downloaden
Uw activatiecode krijgen
De app installeren
ExpressVPN instellen
Verbinden met een VPN serverlocatie
De verbinding met de VPN serverlocatie verbreken
Een andere VPN serverlocatie kiezen
Overschakelen naar een ander VPN protocol
Snelkoppelingen toevoegen aan de ExpressVPN app
ExpressVPN starten en verbinden bij het opstarten
De VPN snelheidstest gebruiken
Split-tunneling gebruiken
Optie: De menubalk gebruiken
De ExpressVPN browserextensie gebruiken
Toegang krijgen tot de printer en gedeelde mappen op een lokaal netwerk
Van taal wisselen in de ExpressVPN Mac app
De app deïnstalleren

De app downloaden

Ga naar het ExpressVPN account dashboard. Als hierom gevraagd wordt, voer uw ExpressVPN inloggegevens in en klik op Inloggen.

Enter your account credentials, then click "Sign In."

Voer de verificatiecode in die naar uw e-mailadres verstuurd is.

Klik op Downloaden voor Mac.

In your account dashboard, click "Download for Mac."

Sluit het venster niet, u hebt het nog nodig voor de volgende stap.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

Uw activatiecode krijgen

Om ExpressVPN te kunnen gebruiken op uw Mac computer hebt u uw activatiecode nodig.

Klik op de activatiecode in het vakje om deze naar het klembord te kopiëren. Later wordt u gevraagd om dit in te vullen.

Click the activation code in the box to copy it to your clipboard.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

De app installeren

Zoek het gedownloade bestand op uw computer en open het. Er verschijnt een venster met de tekst “Dit pakket draait een programma om te kijken of de software geïnstalleerd kan worden.” Klik op Doorgaan en blijf klikken op Doorgaan totdat u aankomt bij het scherm Soort installatie.

Click "Continue" to install ExpressVPN.

Als u de juiste locatie hebt geselecteerd, klikt u op Installeren.

Click "Install" to install the ExpressVPN app.

Het volgende venster ziet u ALLEEN als u ExpressVPN al eerder op uw Mac had geïnstalleerd. Als u dit scherm niet ziet kunt u dit gewoon overslaan.

• Kies Bestaande account gebruiken als u ExpressVPN wilt installeren met dezelfde activatiecode als voorheen.
  • Kies Bestaande account verwijderen en wisselen naar een ander account als u een nieuwe activatiecode gaat gebruiken.

Maak uw keuze en klik op Doorgaan.

Bestaand account scherm met Doorgaan button gemarkeerd.

Wacht tot de installatie klaar is en klik dan op Sluiten.

Installatie samenvattingsscherm met Sluiten button gemarkeerd.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

ExpressVPN instellen

Als de installatie is afgerond opent de ExpressVPN app vanzelf. Klik op Inloggen.

Click "Sign In."

Voer op het ExpressVPN instelscherm uw activatiecode in. Dat is de code die u hier gevonden hebt. U kunt hem plakken door te drukken op Command + V, of door met rechts te klikken op het rechthoekige veldje en te klikken op Plakken. Klik vervolgens op Inloggen.

Enter your activation code, then click "Sign In."

U krijgt de vraag of u wilt dat ExpressVPN IKEv2 toegevoegd wordt aan uw VPN instellingen, klik op Toestemmen om door te gaan.

When prompted to add VPN configurations, click "Allow."

Tenslotte krijgt u de vraag of u anonieme diagnostische informatie wilt delen met ExpressVPN. Selecteer uw voorkeur om door te gaan.

Select your preference for launching ExpressVPN when your computer starts.

Als laatste wordt u gevraagd of u anonieme diagnostieken met ExpressVPN wilt delen. Hiermee kan ExpressVPN continu zijn producten en diensten blijven verbeteren. Selecteer uw voorkeur en ga door.

Select your preference for helping improve ExpressVPN.

Gefeliciteerd! U kunt nu verbinden met één van onze vele VPN serverlocaties.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

Verbinden met een VPN serverlocatie

Om verbinding te maken met een VPN serverlocatie klikt u op de Aan-knop. Standaard zal ExpressVPN de locatie voorstellen die u de optimale ervaring biedt; dit heet Smart Location.

Click the On Button to connect.

Zodra u de melding “Verbonden” op het scherm ziet kunt u vrij en veilig het internet op!

Onder uw huidige locatie ziet u een lijst met app snelkoppelingen. Snelkoppelingen bieden u de mogelijkheid om apps en websites (bijvoorbeeld om video’s te streamen) rechtstreeks vanuit ExpressVPN te openen direct wanneer u verbonden bent.

Hier kunt u meer lezen over snelkoppelingen.

You are connected to ExpressVPN.

NB: “Een enkel ExpressVPN abonnement kan tegelijkertijd op vijf apparaten worden gebruikt.” Als u probeert om met één abonnement meer dan vijf apparaten tegelijk te verbinden krijgt u dit scherm te zien:

If you try to connect more than five devices simultaneously, you will see a screen that says, "Connection limit reached."

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

De verbinding met de VPN serverlocatie verbreken

Om de verbinding met de VPN serverlocatie te verbreken klikt u op de Aan-knop.

Click the On Button to disconnect.

U weet zeker dat de verbinding verbroken is wanneer u de melding “Niet verbonden” ziet.

You are not connected to ExpressVPN.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

Een andere VPN serverlocatie kiezen

Om een andere VPN serverlocatie te kiezen klikt u op de locatiekiezer voor een lijst met VPN locaties.

Click the Location Picker.

Om te verbinden met een serverlocatie dubbelklikt u op de locatie.

De lijst met VPN locaties heeft drie tabbladen: Aanbevolen, Alle, en Recent.

Het tabblad Aanbevolen toont u de locaties die ExpressVPN u aanbeveelt om verbinding mee te maken.

The "Recommended" tab on the ExpressVPN app.

Het tabblad Alle laat de VPN serverlocaties per regio zien. U kunt de lijst uit- en inklappen door te tikken op de driehoekige pijlen.

The "All" tab on the ExpressVPN app.

Het tabblad Recent heeft twee delen. “Onlangs verbonden” toont de drie meeste recente locaties waarmee u verbinding hebt gemaakt. “Favorieten” toont de locaties die u als favoriet hebt opgeslagen door te klikken op het ster-icoon naast de naam van de locatie.

The "Recents" tab on the ExpressVPN app.

U kunt ook naar de gewenste serverlocatie zoeken met behulp van de Zoekbalk. Typ in de zoekbalk de naam van de gewenste serverlocatie en dubbelklik vervolgens op de serverlocatie in de zoekresultaten om verbinding te maken.

Search for a location you have recently connected to.

Nadat u de verbinding met de door u gekozen serverlocatie hebt verbroken, kunt u teruggaan naar uw Smart Location (de locatie die voor de beste ervaring wordt aanbevolen) door te klikken op Smart Location.

Click the Smart Location.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

Overschakelen naar een ander VPN protocol

Een VPN protocol is de manier waarop uw apparaat verbinding maakt met een VPN server. Overschakelen naar een ander protocol kan u helpen hogere verbindingssnelheden te bereiken.

Om te wisselen naar een ander protocol, klikt u op het hamburger menu (≡) en daarna op Voorkeuren…. Zorg ervoor dat u niet met de VPN verbonden bent terwijl u dit doet.

Click "Preferences."

Op het tabblad Protocol kiest u het protocol dat u wilt gebruiken, daarna gaat u terug naar het thuisscherm van uw app.

Select the protocol you want to use.

Belangrijk: L2TP/IPsec bieden slechts beperkte veiligheidsvoordelen en moet u eigenlijk alleen gebruiken voor anonimiseren of voor het wisselen van locatie als andere protocollen niet werken.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

Snelkoppelingen toevoegen aan de ExpressVPN app

De snelkoppelingen functie verschijnt op uw ExpressVPN startscherm nadat u met de VPN verbinding hebt gemaakt. (Dit verschijnt niet de allereerste keer, maar pas vanaf de tweede keer dat u verbindt.)

Met snelkoppelingen kunt u snel apps en websites openen direct vanuit ExpressVPN wanneer u verbonden bent. Als u regelmatig een aantal favoriete bestemmingen bezoekt na het verbinden met de VPN (bijvoorbeeld een bepaalde streamingdienst of sociaal netwerk) zorgt het toevoegen als snelkoppeling ervoor dat u niet elke keer terug hoeft naar het startscherm of de browser van uw apparaat om het te zoeken.

You are connected to ExpressVPN.

Om een app of website te openen klikt u op het icoon ervan.

Als u minder dan vijf snelkoppelingen hebt geselecteerd, kunt u er één toevoegen door te klikken op het grijze plus (+) teken.

U kunt ook snelkoppelingen toevoegen of verwijderen door te klikken op het hamburger menu (≡), en daarna te kiezen voor Voorkeuren > Snelkoppelingen.

Klik op het plus (+) teken om een snelkoppeling toe te voegen.

Click the "plus sign" to add a shortcut.

Selecteer vervolgens Snelkoppeling app toevoegen of Website link toevoegen om door te gaan.

Om een snelkoppeling te verwijderen of de snelkoppeling te selecteren, klik op het min (-) teken.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

ExpressVPN starten en verbinden bij het opstarten

Om ExpressVPN te openen en verbinden bij het opstarten van uw Mac:

1. Klik in de ExpressVPN app op het hamburger menu (≡), daarna op Voorkeuren > Algemeen.
  2. Vink onder Opstarten de vakjes aan om te openen van ExpressVPN bij het opstarten en te verbinden met uw laatst gebruikte VPN locatie.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

De VPN snelheidstest gebruiken

Als u de VPN snelheidstest wilt gebruiken, moet u eerst de verbinding met de VPN verbreken.

Klik op het hamburger menu (≡) en daarna op Snelheidstest.

Click "Speed Test."

In het scherm van de snelheidstest klikt u op Test uitvoeren. De test duurt een paar minuten.

Als de test klaar is, kiest u de locaties met een HOGE Snelheidsindex, LAGE Latentie en HOGE Downloadsnelheid.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

Split-tunneling gebruiken

Belangrijk: De split-tunneling functie is niet beschikbaar op macOS 11.

Met de split-tunneling functie kunt u zelf beslissen welke apps de VPN moeten gebruiken en welke niet wanneer u met ExpressVPN verbonden bent.

Belangrijk: De verbinding met de VPN moet verbroken zijn om uw split-tunneling instellingen te veranderen.

Om uw split-tunneling instellingen te veranderen klikt u op het hamburger menu (≡) en gaat u naar Voorkeuren….

Vink het vakje aan in de Split-tunneling sectie en klik op Instellingen.

Next to "Split tunneling," click "Settings."

Nu kunt u verschillende opties voor split-tunneling selecteren. Vouw onderstaande lijsten uit om meer te leren over elke optie:

Alle apps gebruiken de VPN

Selecteer deze optie om ervoor te zorgen dat al uw apps de VPN gebruiken wanneer u met ExpressVPN verbonden bent.

In het Split-tunneling menu, selecteer Alle apps gebruiken de VPN en klik op OK.

Split-tunneling toestaan op uw Mac

Belangrijk: Onderstaande instructies zijn getest op macOS Catalina (10.15.12).

Volg de stappen die hierboven beschreven staan, maar klik als u daarnaar gevraagd wordt op Systeemvoorkeuren openen.

Select "All apps use the VPN," then click "OK."

(Het selecteren van deze optie is hetzelfde als het vinkje uit het vakje Split-tunneling halen in de voorgaande stap.)

Voorkom dat de geselecteerde apps de VPN gebruiken

Met deze optie zorgt u ervoor dat bepaalde apps de VPN niet gebruiken wanneer u verbonden bent met ExpressVPN. Om te kiezen welke apps de VPN niet gebruiken, selecteer Voorkom dat geselecteerde apps de VPN gebruiken en klik vervolgens op het plus ( + ) teken.

Select "Do not allow selected apps to use the VPN," then click the "plus sign."

Klik op het vakje naast elke app waarvan u wilt dat deze de VPN niet gebruikt en selecteer vervolgens Applicatie selecteren.

Click “Select Application.”

Klik op OK.

Click "OK."

Als u met ExpressVPN verbonden bent, zal alle internetverkeer behalve die voor de geselecteerde apps de VPN gebruiken.

Enkel toegestane apps gebruiken de VPN

Met deze optie kunt u bepaalde apps kiezen om de VPN te gebruiken.

Om de apps te kiezen die de VPN gebruiken, selecteer Enkel toegestane apps gebruiken de VPN en klik vervolgens op het plus ( + ) teken.

Select "Only allow selected apps to use the VPN," then click the "plus sign."

Vink het vakje aan naast elke app die VPN bescherming wilt bieden en klik vervolgens op Applicatie selecteren.

Click “Select Application.”

Klik op OK.

Split-tunneling op uw Mac toestaan

N.B.: Onderstaande instructies werden getest op macOS Catalina (10.15.12).

Volg bovenstaande stappen van deze sectie, maar wanneer hiernaar gevraagd wordt, klik op Systeemvoorkeuren openen.

Click "Open System Preferences."

U ziet een melding “Systeemextensie geblokkeerd.” Klik op OK.

Click "OK" to enable system extensions.

In Systeemvoorkeuren klikt u op Toestaan naast Systeemsoftware van developer “ExprsVPN LLC” kan niet laden. Het kan zijn dat u op het slotje moet klikken en uw wachtwoord moet invoeren om iets te veranderen.

Click "Allow" in the Security and Privacy menu.

Nu kunt u teruggaan naar de app en de split-tunneling instellingen veranderen.

DE DIEPTE IN: Meer lezen over de split-tunneling functie

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

Als u de ExpressVPN app niet via het hoofdscherm van de app wilt bedienen, kunt u er ook voor kiezen om het te bedienen door alleen de Menubalk te gebruiken. Het ExpressVPN statusmenu vindt u in de menubalk van Mac bovenaan uw scherm. Deze optie biedt u toegang tot bijna alle functies die beschikbaar zijn in het hoofdscherm van de app.

Om de app alleen vanuit de Menubalk te bedienen: Klik op het ExpressVPN menubalk icoontje en vervolgens op VoorkeurenClick the ExpressVPN Menu Bar icon and then "Preferences."

Op het tabblad Geavanceerd kiest u Menubalk & Dock.

Select Menu Bar and Dock in the Advanced tab.

U kunt de stappen hierboven herhalen om te kiezen of u ExpressVPN wilt gebruiken vanuit zowel de Menubalk als het Dock, of enkel vanuit de Menubalk of het Dock.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

De ExpressVPN browserextensie gebruiken

Klik vanuit uw app op het hamburger menu (≡), kies Voorkeuren…, en ga vervolgens naar het tabblad Browsers. Klik op Browserextensie en volg de instructies op de pagina.

Click "Get Browser Extension."

Belangrijk: U kunt de ExpressVPN browserextensie niet gebruiken zonder de ExpressVPN app.

Lees hier meer over de ExpressVPN browserextensie.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

Toegang krijgen tot de printer en gedeelde mappen op een lokaal netwerk

Sommige gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het benaderen van gedeelde mappen en printers op een LAN als zij met de VPN verbonden zijn.

Hulp bij toegang krijgen tot uw intranet, printer of gedeelde folder op uw ‘local area network’ (LAN).

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

Van taal wisselen in de ExpressVPN Mac app

Als u macOS 10.15 of hoger gebruikt, kunt u de taal van de ExpressVPN veranderen.

N.B.: Als u een oudere MacOS gebruikt die deze functie niet ondersteunt, kunt u de ExpressVPN browserextensies voor Chrome, Firefox of Edge gebruiken, welke een brede keus uit talen bieden.

Ga op uw Mac naar Systeemvoorkeuren > Taal & Regio.

Klik op Apps. Klik dan op het plus (+) icoon.

Bij Applicatie, selecteer ExpressVPN. Voor talen, selecteer uw voorkeurstaal. Klik op toevoegen.

Select your language preference, then click "Add."

U wordt gevraagd om ExpressVPN opnieuw op te starten. Klik op Opnieuw opstarten.

Click “Relaunch Now.”

U kunt nu ExpressVPN in uw voorkeurstaal gebruiken.

Hulp nodig? Neem voor directe ondersteuning contact op met de ExpressVPN helpdesk.

Terug naar boven

De app deïnstalleren

Om de app van uw Mac computer te verwijderen moet u eerst de app sluiten.

Open Terminal door te gaan naar Toepassingen > Gereedschap > Terminal.

Voer de volgende command uit: /Applications/ExpressVPN.app/Contents/Resources/uninstall.tool

Typ “ja” als dat gevraagd wordt en voer uw wachtwoord in om te bevestigen dat u de app van uw computer wilt verwijderen.

Sluit Terminal. ExpressVPN is nu van uw computer verwijderd.

Enter your username and password to remove the ExpressVPN app.